Sömnapné: Symtom Och Behandlingsmetoder

Sömnapné: Symtom Och Behandlingsmetoder

Om du inte vaknar upp fräsch och känner dig sömnig under dagen trots att du sovit 7-8 timmar är det dags att överväga att besöka en läkare för att få en bedömning av sömnapné.


Enligt en studie är det en sömnstörning som drabbar nästan 30 miljoner människor i USA. Den är ganska vanlig bland människor, men den går ofta odiagnostiserad. Symtomen är bland annat snarkning och att man får luft under sömnen. Människor är inte medvetna om dessa symtom. Det är därför de inte föredrar att gå på behandling. Sömnapné kan leda till hälsoproblem som högt blodtryck, hjärtsvikt eller diabetes. Du vill väl inte hamna i dessa problem?


Så det är dags att förstå det nitiska i sömnapné och vidta lämpliga åtgärder för att behandla det om du lider av det.


Låt oss börja med typerna av sömnapné.


Obstruktiv sömnapné - Den uppstår på grund av fullständig eller partiell blockering i de övre luftvägarna under sömnen. När du drabbas av obstruktiv sömnapné måste bröstmusklerna och membranet anstränga sig mer för att öppna luftvägarna med tryck. När andningen återupptas får man ett ryck i kroppen eller en högljudd gastkramp. Det kan hindra din sömn och i slutändan orsaka oregelbundenhet i hjärtrytmen.

Central sömnapné - Den är relaterad till det centrala nervsystemets funktion. Du behöver inte möta blockerade luftvägar vid central sömnapné. Men hjärnan blir oförmögen att signalera till musklerna att andas. Det händer eftersom andningskontrollcentret blir instabilt.

Vem får sömnapné?


Sömnapné kan drabba alla, även barn och till och med spädbarn. Personer som är över 50 år gamla löper särskilt stor risk att drabbas av sömnapné.


De vanligaste fysiska dragen bland personer med sömnapné är - övervikt, strukturella avvikelser som näsobstruktion eller liten käke.


Symtom - Symtomen på sömnapné känns inte igen av patienten först, utan av den person som sover bredvid patienten, eller man kan säga sängpartnern. Vanliga tecken är bland annat -

 • Högljudd snarkning.
 • Att ofta vakna på natten.
 • Rastlöshet under sömnen.
 • Ont i halsen eller torr mun efter att ha vaknat.
 • Nattliga svettningar.
 • Huvudvärk.

Symtom hos barn anges nedan -

 • Otillfredsställande skolprestationer.
 • Sömnighet i klassrummet.
 • Svårigheter att svälja.
 • Inlärningssvårigheter och beteendeproblem.
 • Vattnar i sängen.

Diagnos - Om du har fått diagnosen symtom på sömnapné kan din sömnspecialist föreslå att du ska genomgå en sömnutredning.


Sömnutredningen omfattar en sömnstudie som kallas polysomnografitest (PSG) för att diagnostisera sömnstörningar. Den registrerar dina hjärnvågor under övervakning av en utbildad tekniker. Många andra kroppsfunktioner registreras, t.ex. ögonrörelser, benrörelser, muskelaktivitet och syrehalten i blodet under nattens sömn. Antalet gånger som andningen försämras under sömnen utvärderas, och din sömnspecialist kommer att tala om hur allvarlig sömnapné är.


Den andra diagnosmetoden är ett sömntest i hemmet. I den här metoden behöver du inte gå ut från ditt hem. Det registrerar ett mindre antal kroppsfunktioner i jämförelse med PSG, som snarkningar och syrehalten i blodet, för att berätta om sjukdomens svårighetsgrad.


Du kan inte fortsätta att snarka och störa din sömn och även din partner. Så det är dags att vidta nödvändiga åtgärder för att sluta snarka och sova lugnt. Vilka åtgärder kan du vidta för att hålla snarkningen i schack? Låt oss ta reda på det.

 • Övervikt orsakar andningssvårigheter, vilket ibland leder till sömnapné. För att bli av med det kan du försöka gå ner i vikt. Även en liten minskning av din vikt med 10 % kan ha en enorm effekt på att minska antalet apnéer för dig.
 • Patienter med obstruktiv sömnapné bör hålla sig borta från alkoholkonsumtion och sömnmedel. Detta beror på att alkohol ökar risken för att luftvägarna kollapsar under sömnen och därmed ökar tiden för apnéer.
 • Ibland kan så lite som att byta sovställning göra underverk. Om du sover på ryggen kan du försöka använda en kilkudde. Den hjälper dig att ändra din position och sova i sidoläge lätt.
 • Att använda anti-snarkningsapparater är en oklanderlig metod för att besegra problemet med snarkning. Dessa apparater förbättrar luftflödet och låter dig sova bekvämt. Du kan enkelt undvika sömnbrist med dessa apparater.

Köp PerfektDröm ™ och sov upp till 10 gånger bättre. Vår anti-snarkningsanordning låter dig sova lugnt och stör aldrig den person som sover bredvid dig. Du vaknar upp med full energi nästa dag och detta gör din morgon lyckligare än någonsin tidigare. Vår enhet faller inte ut ur näsan och förbättrar din sömnkvalitet med 67 % redan från första användningen. Vi erbjuder även ett gratis test med 30 dagars sömngaranti. Vill du veta mer? Ta kontakt med oss för att få mer information.